Pekmezli kütır kabak tatlısı nasıl yapılır?

Geleneksel tatlı kültürümüzün en sevilen lezzetlerinden biri olan pekmezli kütür kabak tatlısı, hem hafif hem de besleyici bir alternatif sunuyor. Doğal üzüm pekmezinin eşsiz aromasıyla birleşen kütür kabağın nefis uyumu, bu tatlıyı özel kılan detaylardan. Pratik hazırlanışı ve püf noktalarıyla evlerinizde kolayca deneyebileceğiniz bu tarif, misafirlerinize sunabileceğiniz şık bir seçenek.

19 Kasım 2025

Pekmezli Kütür Kabak Tatlısı Tarifi


Malzemeler:

  • 1 adet orta boy kütür (sakız) kabak
  • 1 su bardağı üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı toz şeker (isteğe bağlı)
  • 1 çubuk tarçın
  • 2-3 karanfil
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı (servis için)

Yapılışı:


  • Kabağı iyice yıkayıp, kabuklarını soyun. İçindeki çekirdekli kısmı temizleyin.
  • Kabağı önce halka halka, sonra küp küp doğrayın. Çok küçük olmamalı, pişince formunu kaybetmesin.
  • Tencereye tereyağını veya sıvı yağı alıp eritin. Kabakları ekleyip, 3-4 dakika kadar orta ateşte hafifçe kavurun.
  • Üzerine pekmezi, suyu, tarçın çubuğunu ve karanfili ekleyin. Şeker kullanacaksanız bu aşamada ilave edin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
  • Kabaklar yumuşayınca, tencerenin kapağını açıp suyunu biraz çekene kadar 5-10 dakika daha pişirin. Kıvamı koyulaşmalı ama tamamen susuz kalmamalı.
  • Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Servis yaparken üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serperek sunun.

Püf Noktaları:


  • Kütür kabak seçerken taze ve sert olanları tercih edin, daha lezzetli olur.
  • Pekmezin tadı yeterince tatlı gelmiyorsa, az miktarda şeker ekleyebilirsiniz.
  • Pişirme süresi kabağın tazeliğine göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.
  • Dinlendirilmiş olarak servis yapmak, tatlıların daha lezzetli olmasını sağlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;