Kıtır Kabak Tatlısı

Kıtır Kabak Tatlısı, Büyük bir beğeni toplayan kıtır kabak tatlısının asıl özelliği kireçli suda bekletilmiş olmasıdır. Kireçte bekleyen bu tatlının tadına doyamayacaksınız. Ancak yapması ne kadar zahmetli ise yemesi de bir o kadar mükemmeldir. Yediğiniz bu tatlının damağınızda kalan lezzetini unutamayacaksınız. Eminim bu tarifi yaptıktan sonra yemek kitabınızın en güzel köşesin de yer alacaktır.

Kıtır Kabak Tatlısı Malzemeleri

  • 1 kilo bal kabağı
  • 5 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı dut pekmezi
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 300 gram sönmemiş kireç
  • 3 litre su
  • İsteğe bağlı olarak ceviz

Kıtır Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?


Kıtır Kabak Tatlısı, Öncelikle sönmemiş kirecin kaymağını hazırlamak için derin ve geniş bir kaba 300 gram sönmemiş kireci ve 3 litre suyu döküyoruz. Kireçlerin çözülmesi ve dibe çökmesi için bir gece beklenilmelidir. Sönmemiş kireç tazeyse kabarır. Hemen çözülür. Ancak bayat olan kireç suyun içinde patlamaya başlar. Bu nedenle kireçten uzak durmak gerekir. Bayat olsa bile sönmemiş kireci kullanabilirsiniz. Tek farkı bayat olan daha geç çözülür. Ancak geçte olsa çözülür. Bir gece bekledikten sonra suyu dağıtmadan kireçli suyun üzerinde olunca ince tabaka oluşan kaymak yavaşça alınır ve başka bir kaba boşaltılır. Su dağılmadan bu işleme devam edilir.

Kıtır Kabak Tatlısı, Bal kabaklarını hazırlamak için kalın olan kabuklarını soyun ve daha sonra karpuz dilimler gibi dilimleyin.
Dilimlerin kalın olması gerekir. İçinin yumuşak olması için yoksa kirece koyduğumuz anda sertleşir ve yemek zor olur. Bal kabaklarını kirecin kaymağını aldığımız suyun içine atın. Suyun Bal kabaklarının üzerine geçmesi lazım. Suyun üst yüzeye çıkması için bir ağırlık koyabilirsiniz. Ben kireçli suda 16 saat beklettim. Kabakları daha az sürede bekletmeyin çünkü istediğimiz sertlikte olmaz. Daha sonra kabakları dört veya beş kere yıkayıp durulayın. Bir saat normal suda bekletin. Bu süreç bal kabaklarının kireçten iyice arınması için önemlidir. Beklerken bal kabağının şerbetini hazırlayabilirsiniz.

Kıtır kabak tatlısı şerbeti için, derin bir kaba beş su bardağı şekeri ve 6 su bardağı suyu döküp kaynatıyoruz. 5-6 dakika kaynatın. İçine kaşığı dut katıp karıştırın ve ılık olması için bekleyin. Kabakları suyun içinden çıkarın tekrar yıkayın ve kürdan yardımı ile birkaç yerden delip ılık olan şerbetin içine atın. Şerbetin bal kabaklarının üzerini geçmesi gerekir. Ocağa alın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve kevgirle bütün bal kabaklarını şerbete gömmek için ara ara karıştırın. Bu şekilde yaklaşık olarak 2-2.5 saatte pişecektir. Bu süre zarfında çok şeffaf bir görünüm alacak bal kabakları ve reçel kıvamına gelince limon tuzunu atın. Bir ya da iki dakika daha böyle pişirdikten sonra altını kapatın. Sıcakken cam bir kavanozda saklarsanız çok uzun zaman saklayabilirsiniz. Servis etmek için ince dilimleyip servis tabağına alın ve üzerini ceviz ile süsleyin.
20.01.2024 17:46:19
Kıtır Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıtır Kabak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıtır Kabak Tatlısı"
Kabak tatlısını ben daha farklı şekillerde ve genellikle kare olarak yapıyorum ve üzerine ceviz serpiştiriyorum. Genellikle yumuşak bir yapısı oluyor. Bu tatlı tam kıtır hale geliyor mu? Kıtır hale geliyor ise çocuklarım buna bayılır.
Gülperi . 07.09.2018 23:57:10

Aydın Kabak Tatlısı

Aydın kabak tatlısı, İsminden de anlaşılacağı gibi aydın yöresine ait olan bu kabak tatlısı diğer kabak tatlılarından çok farklı. Kabak tatlısı sevmeyenler, ...
Devamını Oku

Kara Kabak Tatlısı

Kara kabak tatlısı, lezzeti oldukça muhteşem olan ve yapımı ile de çok kolay ve zahmetsiz olan bir tatlı çeşididir. Kara kabak oldukça sağlıklı ve vitam...
Devamını Oku

Fırında Bal Kabağı Tatlısı

Fırında bal kabağı tatlısı hazırlamak kabağı soymanın dışında oldukça basit bir tatlı tarifidir. İşin en zor kısmı ise kabağı soyma kısmıdır. Bu nedenle ben ...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır

Kabak tatlısı nasıl yapılır?Kabak tatlısı oldukça lezzetli ve bir o kadarda kalorisi yüksek olan bir tatlı türüdür. Kabak tatlısı b...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Oktay Usta

Kabak Tatlısı Oktay Usta en kolay ve güzel bir şekilde kabak tatlısı yapmanıza olanak sağlayan tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Gönül rahatlığı ile deney...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Kaç Kalori?

Kabak tatlısı kaç kalori, sorusu kabak tatlısını seven kişilerin ve aynı zamanda kilo vermek için diyet programı yapan kişilerin merak ettiği sorular arasınd...
Devamını Oku

Bal Kabağı Tatlısı

Bal Kabağı Tatlısı evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve hem misafirlerinize hem de ailenize büyük bir zevkle sunabileceğiniz tatlılar arasında yer al...
Devamını Oku

Bisküvili Kabak Tatlısı

Bisküvili Kabak Tatlısı evde en rahat hazırlayabileceğiniz tatlılar arasında yer almakla beraber tadıyla çok sevebileceğiniz bir tatlı olması bakımından...
Devamını Oku

Kireçli Kabak Tatlısı

Kireçli kabak tatlısı hiç de kolay yapılan bir tatlı türü değildir. Biraz zahmet ve emek ister ama yemesi oldukça keyiflidir. Kireçte kabak tatlısı ya...
Devamını Oku

Antakya Kabak Tatlısı

Antakya kabak tatlısı evde hazırlaması en keyifli olan tatlılar arasında değerlendirilmektedir. Biraz zahmetli olsa da çok sevilen ve beğenilerek yenilen bir...
Devamını Oku

Hatay Kabak Tatlısı

Hatay kabak tatlısı, yapılışı normal kabak tatlısından biraz farklıdır. Bu tatlı sönmemiş kirece yatırılarak yapılan ve son derece ustalık isteyen bir tatlı ...
Devamını Oku

Bal Kabağı

Bal kabağı oldukça faydalı ve oldukça da lezzetli bir sebze türüdür. Bal kabağının verimli olabilmesi ve lezzetinin yerinde olması için sulak bölgelere ...
Devamını Oku

Fırında Kabak Tatlısı

Fırında kabak tatlısı, kış aylarının en vaaz geçilmez tatlılarından bir tanesidir ve oldukça da hafif bir tatlı çeşididir. Besin değeri oldukça fazla olan ka...
Devamını Oku

Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli kabak tatlısı, özellikle kış gecelerinin en yararlı en yapımı kolay tatlısıdır ve oldukça da lezzetlidir. Vücuda sayısız faydaları olan kabağın...
Devamını Oku

Sütlü Kabak Tatlısı

Sütlü Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kg temizlenmiş kabak2.5 su bardağı toz şeker1 bardak süt1 yemek kaşığı ...
Devamını Oku

Esmer Şekerli Kabak Tatlısı

Esmer şekerli kabak tatlısı tarifinde neden esmer şeker kullanılır? Bilindiği gibi toz şeker olarak kullanılan şekerler iki türdür. Birincisi beyaz bildiğimi...
Devamını Oku

Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı

Kireç kaymaklı kabak tatlısı yapmak hiç de kolay bir iç değildir. Hem uzun süren meşakkatli bir iş hem de kıvamını tutturmak oldukça zordur. Dışı çıtır çıtır...
Devamını Oku

Düdüklüde Kabak Tatlısı

Düdüklüde kabak tatlısı evde yapabileceğiniz en basit tatlılar arasında yer alıyor. Basit olmakla beraber oldukça lezzetli olması da bu tatlıyı hazırlamayı d...
Devamını Oku

Tahinli Kabak Tatlısı

Tahinli Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kilo kabak (Soyulmuş)3.5 su bardağı toz şeker1 su bardağı ceviz1 çay ...
Devamını Oku

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı bayanların en çok tercih ettikleri tatlı türleri arasında yer almakla birlikte yapımı oldukça zor olduğundan dolayı sıklıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Esmer Şekerli Kabak Tatlısı
Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı
Düdüklüde Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024