Kabak Böreği Tatlısı

Kabak Böreği Tatlısı, tatlı kabak olarak bilinen bal kabağından yapılan bir börektir. Genelde herkes tarafından bilinmez. Her mutfakta sıklıkla yapılan bir börek değildir. Tatlının tuzlu ile birleşerek börek olması herkesin damak zevkine hitap etmese de yine de oldukça lezzetli bir börektir. Değişik tatlara açık olan kişilerde denediğinde aynı yorumu yapacaktır.
Börek hamuru elde açıldığı için kimilerine börek yapılışı zor gibi gelebilir. Fakat birkaç denemeden sonra el alışkanlığı kazanılınca oldukça kolay olarak yapılacaktır. Börek harcı için bal kabağı rende ile rendelenir. Sert bir yapıya sahip olduğu için kabak, önce küçük parçalara ayrılarak mutfak robotundan da geçirilebilir.

Kabak Böreği Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri


Hamuru için

  • 1 kilo un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Yaklaşık yarım litreyi geçik ılık su

Hamur Aralarına Sürmek için

  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
İç Harç için
  • 1 kilo bal kabağı
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kabak Böreği Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak böreği tatlısı tarifinde olduğu gibi börek hamuru elde açılacaksa bir müddet oda sıcaklığında dinlendirilmesi gerekir. O nedenle önce börek hamuru tutulmalıdır. Börek hamuru dinlenirken iç harcın hazırlığına geçilebilir. Bunun için derin bir kâsenin içerisine mutfakta kullanılan bir elek ile un elenir.
Üzerine tuz serpilerek unun ortası havuz gibi açılır. Ilık su çok yavaş şekilde hamurun ortasına dökülür. Bu esnada önce ortadan başlanarak daha sonra çevredeki unlar alınarak hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur kabın içerisinde toparlandıktan sonra daha rahat yoğrulması için biraz un serili mutfak tezgâhına ya da düz bir zemine alınır. Yoğurma işlemine mutfak tezgâhında devam edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelince kabın içine alınır. Üzerine nemli bir bez serilerek oda sıcaklığında dinlenmesi için beklenir. Hamur dinlenirken iç harın hazırlığına geçilir. Kabağın baş kısmı kesilerek önce ikiye ayrılır ve içerisindeki çekirdekler temizlenir. Yıkanan kabak kabukları soyularak ince dilimlere ayrılır. İsteyenler kabağı rendeleyebilir. Fakat vakit kaybetmek istemeyenler mutfak robotunda da kabağı parçalayabilir.

Tüm kabak parçalandıktan sonra geniş bir kâseye alınır. İçerisine süt, şeker, tuz ve sıvı yağ eklenir. Kabaklar tüm malzemeler ile iyice harmanlanır. Kabakların sütü ve şekeri çekmesi için bir kenarda bekletilir. O esnada hamur açılmaya başlanır. Dinlenen hamur önce iki eşit parçaya bölünür. Daha sonra her bir parça hamur 12 eşit parçaya bölünür. Toplamda 24 adet hamur parçası elde edilir. Her bir hamur parçası biraz un ile önce yoğrularak yuvarlanır ve oklava yardımıyla yaklaşık 10-12 santim çapında açılır. Açılan hamurlar bir kenara alınır fakat birbirine yapışmaması için dikkat edilmelidir. Küçük bir tavada margarin ve sıvı yağ eritilir.

Açılan her hamur parçasının üzerine bir kaşık yağdan sürülerek üst üste hamurlar konulur. Her biri 12 hamur katı olacak şekilde toplamda 2 adet hamur hazırlanır. Biri böreğin tabanına biri de böreğin üzerine kullanılacaktır. Üst üste konulan hamurlar el yardımıyla büyütülür. Hamurların yırtılmadan ve koparılmadan açılması gerekir. Böreğin yapılacağı tepsinin tabanı yağlanır. Açılan hamur tepsinin tabanına serilir. Hamurun üzerine kabaklar ilave edilir. Kabakların hamurun her yerine eşit şekilde dağılması gerekir. Kabakların üzerin diğer açılan hamur parçası serilir. Tabandaki hamur kenarlardan üstteki hamur ile sıkıştırılarak iç malzemenin dışarıya akması engellenir. Böreğin üzeri iyice yağlanır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının önce en alt katında 20-25 dakika, daha sonra da fırının orta katında 15-20 dakika olmak üzere pişirilir. Üzeri kızaran börek fırından alınır ve ılınması için üzerine örtü kapatarak oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra istenilen şekillerde dilimlenerek servis tabağına alınır. Çayın yanında sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 08:50:49
Kabak Böreği Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Böreği Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kabak Böreği Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Aydın Kabak Tatlısı

Aydın kabak tatlısı, İsminden de anlaşılacağı gibi aydın yöresine ait olan bu kabak tatlısı diğer kabak tatlılarından çok farklı. Kabak tatlısı sevmeyenler, ...
Devamını Oku

Kara Kabak Tatlısı

Kara kabak tatlısı, lezzeti oldukça muhteşem olan ve yapımı ile de çok kolay ve zahmetsiz olan bir tatlı çeşididir. Kara kabak oldukça sağlıklı ve vitam...
Devamını Oku

Fırında Bal Kabağı Tatlısı

Fırında bal kabağı tatlısı hazırlamak kabağı soymanın dışında oldukça basit bir tatlı tarifidir. İşin en zor kısmı ise kabağı soyma kısmıdır. Bu nedenle ben ...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır

Kabak tatlısı nasıl yapılır?Kabak tatlısı oldukça lezzetli ve bir o kadarda kalorisi yüksek olan bir tatlı türüdür. Kabak tatlısı b...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Oktay Usta

Kabak Tatlısı Oktay Usta en kolay ve güzel bir şekilde kabak tatlısı yapmanıza olanak sağlayan tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Gönül rahatlığı ile deney...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Kaç Kalori?

Kabak tatlısı kaç kalori, sorusu kabak tatlısını seven kişilerin ve aynı zamanda kilo vermek için diyet programı yapan kişilerin merak ettiği sorular arasınd...
Devamını Oku

Bal Kabağı Tatlısı

Bal Kabağı Tatlısı evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve hem misafirlerinize hem de ailenize büyük bir zevkle sunabileceğiniz tatlılar arasında yer al...
Devamını Oku

Bisküvili Kabak Tatlısı

Bisküvili Kabak Tatlısı evde en rahat hazırlayabileceğiniz tatlılar arasında yer almakla beraber tadıyla çok sevebileceğiniz bir tatlı olması bakımından...
Devamını Oku

Kireçli Kabak Tatlısı

Kireçli kabak tatlısı hiç de kolay yapılan bir tatlı türü değildir. Biraz zahmet ve emek ister ama yemesi oldukça keyiflidir. Kireçte kabak tatlısı ya...
Devamını Oku

Antakya Kabak Tatlısı

Antakya kabak tatlısı evde hazırlaması en keyifli olan tatlılar arasında değerlendirilmektedir. Biraz zahmetli olsa da çok sevilen ve beğenilerek yenilen bir...
Devamını Oku

Hatay Kabak Tatlısı

Hatay kabak tatlısı, yapılışı normal kabak tatlısından biraz farklıdır. Bu tatlı sönmemiş kirece yatırılarak yapılan ve son derece ustalık isteyen bir tatlı ...
Devamını Oku

Bal Kabağı

Bal kabağı oldukça faydalı ve oldukça da lezzetli bir sebze türüdür. Bal kabağının verimli olabilmesi ve lezzetinin yerinde olması için sulak bölgelere ...
Devamını Oku

Fırında Kabak Tatlısı

Fırında kabak tatlısı, kış aylarının en vaaz geçilmez tatlılarından bir tanesidir ve oldukça da hafif bir tatlı çeşididir. Besin değeri oldukça fazla olan ka...
Devamını Oku

Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli kabak tatlısı, özellikle kış gecelerinin en yararlı en yapımı kolay tatlısıdır ve oldukça da lezzetlidir. Vücuda sayısız faydaları olan kabağın...
Devamını Oku

Sütlü Kabak Tatlısı

Sütlü Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kg temizlenmiş kabak2.5 su bardağı toz şeker1 bardak süt1 yemek kaşığı ...
Devamını Oku

Esmer Şekerli Kabak Tatlısı

Esmer şekerli kabak tatlısı tarifinde neden esmer şeker kullanılır? Bilindiği gibi toz şeker olarak kullanılan şekerler iki türdür. Birincisi beyaz bildiğimi...
Devamını Oku

Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı

Kireç kaymaklı kabak tatlısı yapmak hiç de kolay bir iç değildir. Hem uzun süren meşakkatli bir iş hem de kıvamını tutturmak oldukça zordur. Dışı çıtır çıtır...
Devamını Oku

Düdüklüde Kabak Tatlısı

Düdüklüde kabak tatlısı evde yapabileceğiniz en basit tatlılar arasında yer alıyor. Basit olmakla beraber oldukça lezzetli olması da bu tatlıyı hazırlamayı d...
Devamını Oku

Tahinli Kabak Tatlısı

Tahinli Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kilo kabak (Soyulmuş)3.5 su bardağı toz şeker1 su bardağı ceviz1 çay ...
Devamını Oku

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı bayanların en çok tercih ettikleri tatlı türleri arasında yer almakla birlikte yapımı oldukça zor olduğundan dolayı sıklıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Esmer Şekerli Kabak Tatlısı
Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı
Düdüklüde Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024