Hatay Kabak Tatlısı

Hatay kabak tatlısı, yapılışı normal kabak tatlısından biraz farklıdır. Bu tatlı sönmemiş kirece yatırılarak yapılan ve son derece ustalık isteyen bir tatlı çeşididir. Bu nedenle çok insan Hatay tatlısını bilmez veya yapmaz. Bu tatlıyı yiyenlerin de tadı damağında kalır ve takrar tekrar yemek ister. Sönmüş kireçte bekletilerek yapılan bu tatlının rengi cam gibi saydam, dışı kıtır kıtır ve içi lokum gibi yumuşak ve lezzetli olmaktadır.
Şimdi Hatay kabak tatlısının tarifine geçelim.

Hatay Kabak Tatlısının Malzemeleri

  • Soyulmamış haliyle 2.5 kilo kabak tatlısı
  • 300 gram sönmemiş kireç
  • 4 litre su

Şerbeti için

  • 6 su bardağı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hatay Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?


300 gram sönmemiş kireci bir önceki akşam 4 litre suyla birlikte derin bir kaba koyup bir gece bekletelim. Bir geceden daha az bekletenler de var ama tam bir gece bekletirseniz su daha berrak oluyor ve kabağımız daha lezzetli oluyor. Bir gece bekledikten sonra suyun üzerinde kirecin kaymağı birikecektir. Bu kireç kaymağını ve duru suyu bir kepçe ile alıp başka bir kaba aktaralım. Fakat yavaş hareketlerle yapmalısınız ki su bulanmasın. Kabı hiç yerinden oynatmayın. Daha rahat almak için kabı eyerseniz yine su bulanır. Duru suyumuzu ve kireç kaymağımızı bir kaba aldıktan sonra kabaklarımızı karpuz dilimi gibi dilimleyelim ve dış kabuklarını soyalım.
İnceltmeyeceğiz ve karpuz dilimi şeklinde soyduğumuz kabakları hazırladığımız kireçli suya gömerek 18 saat bekleteceğiz. Şayet kabaklarınız suya gömülmüyorsa üzerine bir ağırlık bırakabilirsiniz. Önemli olan her yerinin bu hazırladığınız suya batmasıdır. Ortalama 18 saat bekletince tam kıvamında oluyor. Fakat bazı tatlıcılar 2 gün bekletiyormuş. İki gün bekletirseniz yüzeyi daha sert olur.

Kabağınız 18 saat kireçli suda kaldıktan sonra sudan çıkarın ve en az beş altı defa bol suda yıkayın. Ardından bir tencere içerisine su koyarak bu kabakları suya batırın ve su içerisinde 1 saat boyunca beklettikten sonra sudan çıkarın son bir defa daha yıkadıktan sonra tatlı yapımına geçebilirsiniz. Bir tencereye 6 su bardağı toz şeker ve 7 su bardağı su koyarak kaynatalım. Şerbetimiz kaynama aşamasına gelince 2-3 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım. Ilıması için serin bir yerde bekletelim. Şerbet ılıkken kabakların şerbete atılması gerekiyor. Kabağın dışının çıtır çıtır olması için önemlidir. Ilımış şerbete kabakları koyup ocağın altını tekrar açın ve şerbet kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte kaynamaya devam etsin. Ortalama 2 veya 2.5 saat arası pişmesi gerekmektedir.

Hatay kabak tatlınız piştikten sonra cam gibi saydam bir görüntü alacak ve dış yüzeyi çıtır çıtırken içi lokum gibi olacak. Bu esnada bir tatlı kaşığı limon tuzunu ilave edip bir taşımlık kaynatın. Hatay kabak tatlınız hazır hale gelmiştir. Ocağın altını kapatarak tatlıyı indirelim ve soğuması için serin bir yerde bekletelim. Biraz ılıdıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman üzerine ceviz serpiştirebilirsiniz.
20.01.2024 09:02:25
Hatay Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hatay Kabak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hatay Kabak Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yeşil Kabak Tatlısı

Yeşil Kabak Tatlısı, yıllardır yemeği yapılan, Türk mutfağına has yemeklerden olan yeşil kabağın tatlısı, gayet hafif ve lezzetli bir tatlı olmakla kalmıyor ...
Devamını Oku

Aydın Kabak Tatlısı

Aydın kabak tatlısı, İsminden de anlaşılacağı gibi aydın yöresine ait olan bu kabak tatlısı diğer kabak tatlılarından çok farklı. Kabak tatlısı sevmeyenler, ...
Devamını Oku

Kara Kabak Tatlısı

Kara kabak tatlısı, lezzeti oldukça muhteşem olan ve yapımı ile de çok kolay ve zahmetsiz olan bir tatlı çeşididir. Kara kabak oldukça sağlıklı ve vitam...
Devamını Oku

Fırında Bal Kabağı Tatlısı

Fırında bal kabağı tatlısı hazırlamak kabağı soymanın dışında oldukça basit bir tatlı tarifidir. İşin en zor kısmı ise kabağı soyma kısmıdır. Bu nedenle ben ...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır

Kabak tatlısı nasıl yapılır?Kabak tatlısı oldukça lezzetli ve bir o kadarda kalorisi yüksek olan bir tatlı türüdür. Kabak tatlısı b...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Oktay Usta

Kabak Tatlısı Oktay Usta en kolay ve güzel bir şekilde kabak tatlısı yapmanıza olanak sağlayan tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Gönül rahatlığı ile deney...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Kaç Kalori?

Kabak tatlısı kaç kalori, sorusu kabak tatlısını seven kişilerin ve aynı zamanda kilo vermek için diyet programı yapan kişilerin merak ettiği sorular arasınd...
Devamını Oku

Bal Kabağı Tatlısı

Bal Kabağı Tatlısı evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve hem misafirlerinize hem de ailenize büyük bir zevkle sunabileceğiniz tatlılar arasında yer al...
Devamını Oku

Bisküvili Kabak Tatlısı

Bisküvili Kabak Tatlısı evde en rahat hazırlayabileceğiniz tatlılar arasında yer almakla beraber tadıyla çok sevebileceğiniz bir tatlı olması bakımından...
Devamını Oku

Kireçli Kabak Tatlısı

Kireçli kabak tatlısı hiç de kolay yapılan bir tatlı türü değildir. Biraz zahmet ve emek ister ama yemesi oldukça keyiflidir. Kireçte kabak tatlısı ya...
Devamını Oku

Antakya Kabak Tatlısı

Antakya kabak tatlısı evde hazırlaması en keyifli olan tatlılar arasında değerlendirilmektedir. Biraz zahmetli olsa da çok sevilen ve beğenilerek yenilen bir...
Devamını Oku

Bal Kabağı

Bal kabağı oldukça faydalı ve oldukça da lezzetli bir sebze türüdür. Bal kabağının verimli olabilmesi ve lezzetinin yerinde olması için sulak bölgelere ...
Devamını Oku

Fırında Kabak Tatlısı

Fırında kabak tatlısı, kış aylarının en vaaz geçilmez tatlılarından bir tanesidir ve oldukça da hafif bir tatlı çeşididir. Besin değeri oldukça fazla olan ka...
Devamını Oku

Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli kabak tatlısı, özellikle kış gecelerinin en yararlı en yapımı kolay tatlısıdır ve oldukça da lezzetlidir. Vücuda sayısız faydaları olan kabağın...
Devamını Oku

Sütlü Kabak Tatlısı

Sütlü Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kg temizlenmiş kabak2.5 su bardağı toz şeker1 bardak süt1 yemek kaşığı ...
Devamını Oku

Esmer Şekerli Kabak Tatlısı

Esmer şekerli kabak tatlısı tarifinde neden esmer şeker kullanılır? Bilindiği gibi toz şeker olarak kullanılan şekerler iki türdür. Birincisi beyaz bildiğimi...
Devamını Oku

Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı

Kireç kaymaklı kabak tatlısı yapmak hiç de kolay bir iç değildir. Hem uzun süren meşakkatli bir iş hem de kıvamını tutturmak oldukça zordur. Dışı çıtır çıtır...
Devamını Oku

Düdüklüde Kabak Tatlısı

Düdüklüde kabak tatlısı evde yapabileceğiniz en basit tatlılar arasında yer alıyor. Basit olmakla beraber oldukça lezzetli olması da bu tatlıyı hazırlamayı d...
Devamını Oku

Tahinli Kabak Tatlısı

Tahinli Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kilo kabak (Soyulmuş)3.5 su bardağı toz şeker1 su bardağı ceviz1 çay ...
Devamını Oku

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı bayanların en çok tercih ettikleri tatlı türleri arasında yer almakla birlikte yapımı oldukça zor olduğundan dolayı sıklıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Esmer Şekerli Kabak Tatlısı
Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı
Düdüklüde Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024