Öncelikle bal kabağını yıkayıp soyduktan sonra istediğiniz gibi dilimleyin. Sonra büyükçe bir kabın içine suyu koyup, üzerine sönmemiş kireci koyun kireç suyun içinde patlayarak çözülecektir. Yaklaşık 30-40 dakika bekleyin, suyun üzerinde ince bir tabaka oluşacaktır alttaki su durulacaktır. Suyu hiç bulandırmadan sadece suyu başka bir kaba alın üzerindeki tabakayı almayın. Aldığınız suyun içine kabakları atarak bir gece beklememiz gerek ama üzerine ağırlık uygulaması yapın ki kabaklar suyun içinde kalsın havalanmasın. Ertesi gün suyun içinden çıkarın ve bol suyla ovuşturarak 7-8 defa iyice yıkayın. Bir saat bekletin. İyice kireci çıksın. Bu sırada belirtilen suyla şekeri kaynatın 5 dakika kadar sonra biraz soğumasını bekleyin kabakları soğuğa yakın bir şerbete dökerseniz daha çıtır olacaktır.
Kabakları sudan alıp ılık şerbete dökün. Kalın dilimler varsa kürdan la birkaç tane delik açın. Çok kısık ateşte aşağı yukarı 2,5 saat kadar pişirin. Kabaklar saydam bir hal alana kadar kaynatın. Eğer kabaklar havaya çıkıyorsa tahta kaşık yardımıyla arada bir içine bastırın. Limon suyunu da ilave ettikten sonra biraz daha katarak sonra ocaktan alın. Ilındıktan sonra başka bir kaba alın ve soğumaya bırakın, buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Çıtır kabak tatlısı hazır.
Afiyet olsun.