Bal Kabağı

Bal kabağı oldukça faydalı ve oldukça da lezzetli bir sebze türüdür. Bal kabağının verimli olabilmesi ve lezzetinin yerinde olması için sulak bölgelere ekiliyor olması bilinmektedir. Genellikle bahçe kenarlarına ekilen bal kabağı sulamasının aksatılmaması halinde rekor kıracak kadar büyüklüklere ulaştığı görülmüştür. Çekirdekten yetişmekte olan bal kabağının en küçüğü 2 kg dır ve en büyüğünün ise 766 kg olduğu kayıtlara geçmiştir.
Bal kabağının toprağını ve sulama sistemini belirleyip bilinçli yetiştirilmesi sağlanır ise oldukça dikkat çekici boyutlara ulaşabildikleri tespit edilmiştir. Bal kabağı kış ayları geldiğinde pazarlardaki yerini almaktadır. Manavlarda ve süper marketlerde de satılan bal kabağı kış aylarının misafiri gibidir.

Bal kabağının en bilinen tüketim şekli tatlısıdır. Fırında ya da tencerede pişirilebilen bal kabağı tatlısı oldukça hafif ve oldukça da lezzetli bir tatlı olmaktadır. Bal kabağının yeni yeni keşfedilen bir diğer tüketim türü ise çorbasıdır. Özellikle kış aylarında tüketilen bal kabağının böreklerde de kullanılıyor olması bilinmektedir. Çok eskilerden çocukluğumuzdan hatırladığımız bir pişirme sistemi ise zeytinyağlı ve pirinçli bal kabağı yemeğidir. Hafif tatlı olan bu yemekte her ne kadar eskilerde kalsa da oldukça lezzetlidir ve önerilebilir. Bal kabağının hangi yemeğini veya tatlısını yaparsanız yapın sizlere ve de çocuklarınıza çok faydalı olduğunu unutmayın.

Bal kabağının faydalarını sizler için paylaşalım.
Balkabağı kanserden korunmak için oldukça başarılı bir sebzedir. Kanser hastalığı ile mücadele edenlere önerilebilmektedir. Özellikle de bağırsakları çalıştırdığı için bağırsak kanseri hastalarına önerilir. Zayıflama programı hazırlayanlarda diyet listelerinin en başına koyabilirler. İçerisinde bulunan bazı özellikleri sayesinde vücutta oluşan şişkinlikleri giderir ve bağırsak sistemine çok iyi gelir. Basur tedavisinde de oldukça faydalı bir sebzedir. Bağırsak sisteminde oluşan bazı mikropları temizleyici özelliğe sahip olan bal kabağı idrar kesesi ve prostat iltihaplanmasının da önüne geçebilmektedir. Kabızlık problemi yaşayanlar içinde ısrarla önerebileceğimiz bir sebzedir.

Bal kabağının içerisinde mevcut olan beta karoten sayesinde de kalp rahatsızlıklarının önüne geçebildiği belirtilmiştir. Aynı zamanda bulunmaz bir nimet olan bal kabağı insan vücudunda bulunan kasların fonksiyonlarını da geliştirip güçlendirmektedir. Bazı beyin hastalıklarından korunabilmenin yolu olarak yine bal kabağı önerilmektedir.

Balkabağının cilde iyi geldiği söylenmektedir ve bunun yanı sıra yaşlanmayı da geciktirdiği belirtilmektedir. Bal kabağının böbrekte oluşma ihtimali olan taş ve kum gibi sıkıntılarında önüne geçebildiği söylenmektedir. Bal kabağının bilinen faydaları arasında göze iyi geldiği de belirtilmiştir. Bal kabağının kendisi kadar çekirdekleri de şifa kaynağıdır. Bağırsak kurtlarını dökmede oldukça başarılı olan çekirdeklerini tüketmenin daha birçok bilinen faydası bulunmaktadır. Bal kabağının içerisinde bulunan çinko sayesinde kemiklerde faydalanmaktadır ve aynı zamanda potasyum bakımından da oldukça zengin olan bal kabağı tansiyon hastaları için de önerilmektedir.

Bal kabağının içerisinde bulunan yararlı maddeler.
  • Karbonhidrat (G)4,59
  • Protein (G)1,10
  • Yağ (G)0,13
  • Sodyum (Mg)1,00
  • Kolesterol (Mg)0,00
  • Potasyum (Mg) 383,00
  • Vitamin A 127,00
  • Vitamin C12,00
  • Demir 0,80
Oldukça şifalı ve bir oka darda lezzetli olan bal kabağı uzun yıllardır insanlar ile beraberdir. Çekirdekten yetişip sofraları süsleyen bal kabağı hakkında bir de uyarı yapmakta oldukça yarar vardır. Genellikle kabuklarını soyma zahmetinden kaçıp kabukları soyulmuş kabakları tercih ederiz fakat şunu bilmeliyiz ki kabukları soyulmuş olan bal kabağı dışarıdan gelebilecek çok sayıda olumsuzluklara maruz kalabilmektedir. Pişirilmeden yıkanıyor olsa bile üzerinde bulunan mikroplardan tamamen arındığı söylenemez. Bal kabağı bizler için bir şifa kaynağı evet yalnız biz onu kabukları soyulmuş vaziyette aldığımız takdirde şifa olmaktan çıkma ihtimalini de göz önünde bulunduralım. Evet, bal kabağının kabukları oldukça zor soyuluyor ve de çok fazla zaman alıyor. Ancak bizler bu nimetten yararlanmak istiyorsak gereğini yapmak hiç de zor olmasa gerek. Ördeğin ambalajı açılmış bir gıdayı alıp evimize yemek üzere getiriyormuşuz. Tabi ki hayır, bal kabağına da aynı şeyleri söyleyebiliriz. En iyi yöntem ambalajı açılmamış yani kabukları soyulmamış olan kabağı alıp tüketmek. Bal kabağının kabuklarını soyma işlemi en fala 30 dakikanızı alacaktır ama sizlere getirisi oldukça fazla olacaktır.

Bunca vitamini ve faydalı etkenleri içerisinde bulunduran bu sebzeyi kış aylarında tüketmeniz halinde sağlıklı yaşama bir adım atmış olacaksınız.
19.01.2024 21:30:12
Bal Kabağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bal Kabağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bal Kabağı"
Selamun aleyküm ben kabak yemeğini, kızartmasını çok seviyorum. Ayrıca kabak tatlısını da yedim ona da bayıldım. Benim sizden öğrenmek istediğim şey kabak tatlısının tarifini verirseniz çok sevinirim. Hayırlı günler diler saygılar sunarım.
Hilal . 02.10.2018 16:33:47

Yeşil Kabak Tatlısı

Yeşil Kabak Tatlısı, yıllardır yemeği yapılan, Türk mutfağına has yemeklerden olan yeşil kabağın tatlısı, gayet hafif ve lezzetli bir tatlı olmakla kalmıyor ...
Devamını Oku

Aydın Kabak Tatlısı

Aydın kabak tatlısı, İsminden de anlaşılacağı gibi aydın yöresine ait olan bu kabak tatlısı diğer kabak tatlılarından çok farklı. Kabak tatlısı sevmeyenler, ...
Devamını Oku

Kara Kabak Tatlısı

Kara kabak tatlısı, lezzeti oldukça muhteşem olan ve yapımı ile de çok kolay ve zahmetsiz olan bir tatlı çeşididir. Kara kabak oldukça sağlıklı ve vitam...
Devamını Oku

Fırında Bal Kabağı Tatlısı

Fırında bal kabağı tatlısı hazırlamak kabağı soymanın dışında oldukça basit bir tatlı tarifidir. İşin en zor kısmı ise kabağı soyma kısmıdır. Bu nedenle ben ...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır

Kabak tatlısı nasıl yapılır?Kabak tatlısı oldukça lezzetli ve bir o kadarda kalorisi yüksek olan bir tatlı türüdür. Kabak tatlısı b...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Oktay Usta

Kabak Tatlısı Oktay Usta en kolay ve güzel bir şekilde kabak tatlısı yapmanıza olanak sağlayan tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Gönül rahatlığı ile deney...
Devamını Oku

Kabak Tatlısı Kaç Kalori?

Kabak tatlısı kaç kalori, sorusu kabak tatlısını seven kişilerin ve aynı zamanda kilo vermek için diyet programı yapan kişilerin merak ettiği sorular arasınd...
Devamını Oku

Bal Kabağı Tatlısı

Bal Kabağı Tatlısı evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve hem misafirlerinize hem de ailenize büyük bir zevkle sunabileceğiniz tatlılar arasında yer al...
Devamını Oku

Bisküvili Kabak Tatlısı

Bisküvili Kabak Tatlısı evde en rahat hazırlayabileceğiniz tatlılar arasında yer almakla beraber tadıyla çok sevebileceğiniz bir tatlı olması bakımından...
Devamını Oku

Kireçli Kabak Tatlısı

Kireçli kabak tatlısı hiç de kolay yapılan bir tatlı türü değildir. Biraz zahmet ve emek ister ama yemesi oldukça keyiflidir. Kireçte kabak tatlısı ya...
Devamını Oku

Antakya Kabak Tatlısı

Antakya kabak tatlısı evde hazırlaması en keyifli olan tatlılar arasında değerlendirilmektedir. Biraz zahmetli olsa da çok sevilen ve beğenilerek yenilen bir...
Devamını Oku

Hatay Kabak Tatlısı

Hatay kabak tatlısı, yapılışı normal kabak tatlısından biraz farklıdır. Bu tatlı sönmemiş kirece yatırılarak yapılan ve son derece ustalık isteyen bir tatlı ...
Devamını Oku

Fırında Kabak Tatlısı

Fırında kabak tatlısı, kış aylarının en vaaz geçilmez tatlılarından bir tanesidir ve oldukça da hafif bir tatlı çeşididir. Besin değeri oldukça fazla olan ka...
Devamını Oku

Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli kabak tatlısı, özellikle kış gecelerinin en yararlı en yapımı kolay tatlısıdır ve oldukça da lezzetlidir. Vücuda sayısız faydaları olan kabağın...
Devamını Oku

Sütlü Kabak Tatlısı

Sütlü Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kg temizlenmiş kabak2.5 su bardağı toz şeker1 bardak süt1 yemek kaşığı ...
Devamını Oku

Esmer Şekerli Kabak Tatlısı

Esmer şekerli kabak tatlısı tarifinde neden esmer şeker kullanılır? Bilindiği gibi toz şeker olarak kullanılan şekerler iki türdür. Birincisi beyaz bildiğimi...
Devamını Oku

Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı

Kireç kaymaklı kabak tatlısı yapmak hiç de kolay bir iç değildir. Hem uzun süren meşakkatli bir iş hem de kıvamını tutturmak oldukça zordur. Dışı çıtır çıtır...
Devamını Oku

Düdüklüde Kabak Tatlısı

Düdüklüde kabak tatlısı evde yapabileceğiniz en basit tatlılar arasında yer alıyor. Basit olmakla beraber oldukça lezzetli olması da bu tatlıyı hazırlamayı d...
Devamını Oku

Tahinli Kabak Tatlısı

Tahinli Kabak Tatlısı İçin Malzemeleri1.5 kilo kabak (Soyulmuş)3.5 su bardağı toz şeker1 su bardağı ceviz1 çay ...
Devamını Oku

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı

Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı bayanların en çok tercih ettikleri tatlı türleri arasında yer almakla birlikte yapımı oldukça zor olduğundan dolayı sıklıkl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Esmer Şekerli Kabak Tatlısı
Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı
Düdüklüde Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Pötibörlü Kestaneli Kabak Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024