{ "title": "Kıtır Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/kitir-kabak-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 17:46:19", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kıtır Kabak Tatlısı, Büyük bir beğeni toplayan kıtır kabak tatlısının asıl özelliği kireçli suda bekletilmiş olmasıdır. Kireçte bekleyen bu tatlının tadına doyamayacaksınız. Ancak yapması ne kadar zahmetli ise yemesi de bir o kadar mükemmeldir. Yediğiniz bu tatlının damağınızda kalan lezzetini unutamayacaksınız. Eminim bu tarifi yaptıktan sonra yemek kitabınızın en güzel köşesin de yer alacaktır.

Kıtır Kabak Tatlısı Malzemeleri
Kıtır Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kıtır Kabak Tatlısı, Öncelikle sönmemiş kirecin kaymağını hazırlamak için derin ve geniş bir kaba 300 gram sönmemiş kireci ve 3 litre suyu döküyoruz. Kireçlerin çözülmesi ve dibe çökmesi için bir gece beklenilmelidir. Sönmemiş kireç tazeyse kabarır. Hemen çözülür. Ancak bayat olan kireç suyun içinde patlamaya başlar. Bu nedenle kireçten uzak durmak gerekir. Bayat olsa bile sönmemiş kireci kullanabilirsiniz. Tek farkı bayat olan daha geç çözülür. Ancak geçte olsa çözülür. Bir gece bekledikten sonra suyu dağıtmadan kireçli suyun üzerinde olunca ince tabaka oluşan kaymak yavaşça alınır ve başka bir kaba boşaltılır. Su dağılmadan bu işleme devam edilir.

Kıtır Kabak Tatlısı, Bal kabaklarını hazırlamak için kalın olan kabuklarını soyun ve daha sonra karpuz dilimler gibi dilimleyin. Dilimlerin kalın olması gerekir. İçinin yumuşak olması için yoksa kirece koyduğumuz anda sertleşir ve yemek zor olur. Bal kabaklarını kirecin kaymağını aldığımız suyun içine atın. Suyun Bal kabaklarının üzerine geçmesi lazım. Suyun üst yüzeye çıkması için bir ağırlık koyabilirsiniz. Ben kireçli suda 16 saat beklettim. Kabakları daha az sürede bekletmeyin çünkü istediğimiz sertlikte olmaz. Daha sonra kabakları dört veya beş kere yıkayıp durulayın. Bir saat normal suda bekletin. Bu süreç bal kabaklarının kireçten iyice arınması için önemlidir. Beklerken bal kabağının şerbetini hazırlayabilirsiniz.

Kıtır kabak tatlısı şerbeti için, derin bir kaba beş su bardağı şekeri ve 6 su bardağı suyu döküp kaynatıyoruz. 5-6 dakika kaynatın. İçine kaşığı dut katıp karıştırın ve ılık olması için bekleyin. Kabakları suyun içinden çıkarın tekrar yıkayın ve kürdan yardımı ile birkaç yerden delip ılık olan şerbetin içine atın. Şerbetin bal kabaklarının üzerini geçmesi gerekir. Ocağa alın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve kevgirle bütün bal kabaklarını şerbete gömmek için ara ara karıştırın. Bu şekilde yaklaşık olarak 2-2.5 saatte pişecektir. Bu süre zarfında çok şeffaf bir görünüm alacak bal kabakları ve reçel kıvamına gelince limon tuzunu atın. Bir ya da iki dakika daha böyle pişirdikten sonra altını kapatın. Sıcakken cam bir kavanozda saklarsanız çok uzun zaman saklayabilirsiniz. Servis etmek için ince dilimleyip servis tabağına alın ve üzerini ceviz ile süsleyin.
" } ] }