{ "title": "Kireçli Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/kirecli-kabak-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 08:09:21", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Kireçli kabak tatlısı hiç de kolay yapılan bir tatlı türü değildir. Biraz zahmet ve emek ister ama yemesi oldukça keyiflidir. Kireçte kabak tatlısı yapmayı düşünüyorsanız bir önceki günden hazırlığınızı yapmalısınız. Kabağı kireçte ne kadar çok bekletirseniz o kadar çıtır çıtır ve dış yüzeyi cam gibi olur. Kireçte yapılan kabak tatlısı fırında yapılanlara göre görsel olarak da çok farklıdır. Fırında yapılan kabak tatlısı mat bir renk alırken kireçte yapılan kabak tatlısının rengi saydam bir hal alıyor. Şunu da belirtelim ki kabak tatlınızın lezzetli olması birazda sizin maharetinizin dışında kabağın tatlı ve kaliteli olmasına bağlıdır. Şimdi nefis bir kabak tatlısının tarifine geçelim.

Kireçte Kabak Tatlısının Malzemeleri
Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak kireç kaymağını hazırlıyoruz. 300 gram sönmemiş kireci bir cam kavanoz içerisine koyarak üzerini örtecek kadar suyla dolduralım. Kabak tatlısını yapacağımız günün bir önceki akşamı bu işlemi yapıyoruz. Gece boyunca kireç suyun içerisinde kalacak ve sabaha kadar kireç kaymağı oluşacak. Aldığınız kirecin taze olmasına dikkat edin. Çünkü taze kireç suya girer girmez sönmeye başlar ve çözülür. Kireciniz bayatsa çok yavaş çözülür.

Sabah olduğunda kavanoz içerisinde çözülmüş kirecin üzerinde kireç kaymağının biriktiğini göreceksiniz. Bu kaymağı bir kepçe ile yavaşça alıp bir kap içerisine koyun. Suyu bulandırmadan yavaşça almanız çok önemlidir. Sonra kabağınızı karpuz dilimi şeklinde soyarak yıkayın ve kireç kaymağının içerisine atın. Tüm kabakların kireç kaymağının içerisine batması önemlidir. Şayet bir kısmı yukarı çıkarak batmıyorsa üzerine bir ağırlık koyarak kireç kaymağının içerisine bandırabilirsiniz. Kabaklar bu kaymak içerisinde en az 12 saat beklemelidir. 12 saatten az bekletirseniz istediğiniz sonucu alamazsınız. 12 saatten fazla bekletirseniz kabakların dışı daha saydam ve çıtır çıtır olur. En iyi sonuç veren süre 12-16 saat arası bekletmektir.

Kabaklarınız hazır hale geldikten sonra kireç kaymağından çıkarın ve en az 4-5 defa ayrı suda yıkayarak kireçlerden arındırın. Ardından bir kap içerisine çeşme suyu koyarak kabakları içerisine bandırın ve en az bir saat çeşme suyunda bekletin. Bu işlemi kabağın kireçlerinden arınması için yapıyoruz. Bekleme esnasında bir tencere içerisine 6 su bardağı su ve 5 su bardağı şekeri karıştırarak 5 dakika kaynatın. Ardından çeyrek limonun suyunu sıkarak bir iki dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin ve soğumaya bırakın.

Bir saat geçtikten sonra kabakları sudan çıkararak bir defa daha yıkayın ve ılımış şerbetin içerisine bırakın. Şerbetin altını açarak tekrar kaynatmaya başlayın. En az 2,5-3 saat kaynayacaktır. Bu esnada zaman zaman üstte kalan kabakların üzerine bastırarak şerbetin içerisine bulanmasını sağlayın. Bu süre sonunda rengi şeffaf bir hal alacaktır. Kireçte kabak tatlınız hazır hale geldikten sonra ocaktan alarak bir maşa yardımıyla karpuz dilimi şeklindeki kabakları tek tek çıkararak bir bor cam içerisine alın ve soğumaya bırakın. Kireçte kabak tatlınız soğuduktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman üzerine çekilmiş ceviz serpiştirip servis edebilirsiniz. Bu tatlının yapılışı oldukça zahmetli olmasına rağmen nefis bir tadıyla ikram ettiğiniz kişiler kesinlikle çok beğenecektir.
" } ] }