{ "title": "Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/kirec-kaymakli-kabak-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:08:10", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Kireç kaymaklı kabak tatlısı yapmak hiç de kolay bir iç değildir. Hem uzun süren meşakkatli bir iş hem de kıvamını tutturmak oldukça zordur. Dışı çıtır çıtır içi ise lokum gibi nefis kabak tatlısını yapmak beceri ve maharet istemektedir. Yapımı zor olmakla birlikte tadı oldukça lezzetlidir. Genellikle Antakya yöremizde yapılan ve yapımı iki gün süren kireçte kabak tatlısının tarifine geçelim.

Kireçte Kabak Tatlısının Malzemeleri
Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak sönmemiş kireci bir gün önceden dört litrelik suyun içerisine koyalım. Sönmemiş kirecin taze olmasına dikkat edin. Kireci koyacağınız kabın derin ve geniş olmasına dikkat edin ki kaymağı alırken suyu bulandırmayın. Kirecin üzerine suyu eklediğinizde kireç çözülmeye başlayacaktır. Bir gece kireci suda bekletin. Sabah kalktığınızda kirecin tabana çöktüğünü ve yüzeye kaymağın biriktiğini göreceksiniz. Suyu bulandırmadan bir kepçe ile kireç kaymağını alın ve başka bir kaba koyun.

Kabağınızı karpuz dilimi şeklinde soyarak bu hazırlamış olduğunuz kireç kaymağının içerisine batırın. Kabaklar tam batmazsa üzerine bir ağırlık koyarak tamamen kaymağın içerisine gömülmesini sağlayabilirsiniz. Kabak 18 saat kireç kaymağında kalacaktır. Tam kıvamını 18 saatte alıyor. Fakat dışı daha sert olsun isterseniz iki günde bekletebilirsiniz. 18 saat dolduktan sonra artık kabakları çıkararak kireç kaymaklı kabak tatlısının yapımına geçebilirsiniz. Kabakları en az 5-6 defa bol su ile yıkadıktan sonra bir kap içerisine su doldurarak kabakları suya atın ve bir saat bekletin. Bir saat sonra sudan çıkararak son bir defa daha yıkadıktan sonra bir kürdan ile birkaç yerinden delin. Bir tencerenin içerisine 6 su bardağı toz şeker ve 6 su bardağı su koyarak kaynatmaya başlayın. Kireç kaymaklı kabak tatlınız beş dakika kaynadıktan sonra ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra kabakları içerisine atın. Şerbet ılıdıktan sonra kabakları içerisine atmamızın sebebi çıtır çıtır olması içindir. Tekrar ocağın altını açarak kaynatın. Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altını kısarak çok kısık ateşte 2,5 saat kaynatın. Kabaklarınız hazır hale geldikten sonra ocaktan indirin ve soğumaya alın. Soğuduktan sonra borcama koyup buzdolabına kaldırın. Bir müddet soğuduktan sonra üzerine ceviz içi serperek servis edebilirsiniz.
" } ] }