{ "title": "Kabak Böreği Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/kabak-boregi-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:50:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Kabak Böreği Tatlısı, tatlı kabak olarak bilinen bal kabağından yapılan bir börektir. Genelde herkes tarafından bilinmez. Her mutfakta sıklıkla yapılan bir börek değildir. Tatlının tuzlu ile birleşerek börek olması herkesin damak zevkine hitap etmese de yine de oldukça lezzetli bir börektir. Değişik tatlara açık olan kişilerde denediğinde aynı yorumu yapacaktır. Börek hamuru elde açıldığı için kimilerine börek yapılışı zor gibi gelebilir. Fakat birkaç denemeden sonra el alışkanlığı kazanılınca oldukça kolay olarak yapılacaktır. Börek harcı için bal kabağı rende ile rendelenir. Sert bir yapıya sahip olduğu için kabak, önce küçük parçalara ayrılarak mutfak robotundan da geçirilebilir.

Kabak Böreği Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Hamur Aralarına Sürmek için
İç Harç için
Kabak Böreği Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak böreği tatlısı tarifinde olduğu gibi börek hamuru elde açılacaksa bir müddet oda sıcaklığında dinlendirilmesi gerekir. O nedenle önce börek hamuru tutulmalıdır. Börek hamuru dinlenirken iç harcın hazırlığına geçilebilir. Bunun için derin bir kâsenin içerisine mutfakta kullanılan bir elek ile un elenir. Üzerine tuz serpilerek unun ortası havuz gibi açılır. Ilık su çok yavaş şekilde hamurun ortasına dökülür. Bu esnada önce ortadan başlanarak daha sonra çevredeki unlar alınarak hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur kabın içerisinde toparlandıktan sonra daha rahat yoğrulması için biraz un serili mutfak tezgâhına ya da düz bir zemine alınır. Yoğurma işlemine mutfak tezgâhında devam edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelince kabın içine alınır. Üzerine nemli bir bez serilerek oda sıcaklığında dinlenmesi için beklenir. Hamur dinlenirken iç harın hazırlığına geçilir. Kabağın baş kısmı kesilerek önce ikiye ayrılır ve içerisindeki çekirdekler temizlenir. Yıkanan kabak kabukları soyularak ince dilimlere ayrılır. İsteyenler kabağı rendeleyebilir. Fakat vakit kaybetmek istemeyenler mutfak robotunda da kabağı parçalayabilir.

Tüm kabak parçalandıktan sonra geniş bir kâseye alınır. İçerisine süt, şeker, tuz ve sıvı yağ eklenir. Kabaklar tüm malzemeler ile iyice harmanlanır. Kabakların sütü ve şekeri çekmesi için bir kenarda bekletilir. O esnada hamur açılmaya başlanır. Dinlenen hamur önce iki eşit parçaya bölünür. Daha sonra her bir parça hamur 12 eşit parçaya bölünür. Toplamda 24 adet hamur parçası elde edilir. Her bir hamur parçası biraz un ile önce yoğrularak yuvarlanır ve oklava yardımıyla yaklaşık 10-12 santim çapında açılır. Açılan hamurlar bir kenara alınır fakat birbirine yapışmaması için dikkat edilmelidir. Küçük bir tavada margarin ve sıvı yağ eritilir.

Açılan her hamur parçasının üzerine bir kaşık yağdan sürülerek üst üste hamurlar konulur. Her biri 12 hamur katı olacak şekilde toplamda 2 adet hamur hazırlanır. Biri böreğin tabanına biri de böreğin üzerine kullanılacaktır. Üst üste konulan hamurlar el yardımıyla büyütülür. Hamurların yırtılmadan ve koparılmadan açılması gerekir. Böreğin yapılacağı tepsinin tabanı yağlanır. Açılan hamur tepsinin tabanına serilir. Hamurun üzerine kabaklar ilave edilir. Kabakların hamurun her yerine eşit şekilde dağılması gerekir. Kabakların üzerin diğer açılan hamur parçası serilir. Tabandaki hamur kenarlardan üstteki hamur ile sıkıştırılarak iç malzemenin dışarıya akması engellenir. Böreğin üzeri iyice yağlanır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının önce en alt katında 20-25 dakika, daha sonra da fırının orta katında 15-20 dakika olmak üzere pişirilir. Üzeri kızaran börek fırından alınır ve ılınması için üzerine örtü kapatarak oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra istenilen şekillerde dilimlenerek servis tabağına alınır. Çayın yanında sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }