{ "title": "Hatay Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/hatay-kabak-tatlisi(1).gif", "date": "20.01.2024 09:02:25", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Hatay kabak tatlısı, yapılışı normal kabak tatlısından biraz farklıdır. Bu tatlı sönmemiş kirece yatırılarak yapılan ve son derece ustalık isteyen bir tatlı çeşididir. Bu nedenle çok insan Hatay tatlısını bilmez veya yapmaz. Bu tatlıyı yiyenlerin de tadı damağında kalır ve takrar tekrar yemek ister. Sönmüş kireçte bekletilerek yapılan bu tatlının rengi cam gibi saydam, dışı kıtır kıtır ve içi lokum gibi yumuşak ve lezzetli olmaktadır. Şimdi Hatay kabak tatlısının tarifine geçelim.

Hatay Kabak Tatlısının Malzemeleri
Şerbeti için
Hatay Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

300 gram sönmemiş kireci bir önceki akşam 4 litre suyla birlikte derin bir kaba koyup bir gece bekletelim. Bir geceden daha az bekletenler de var ama tam bir gece bekletirseniz su daha berrak oluyor ve kabağımız daha lezzetli oluyor. Bir gece bekledikten sonra suyun üzerinde kirecin kaymağı birikecektir. Bu kireç kaymağını ve duru suyu bir kepçe ile alıp başka bir kaba aktaralım. Fakat yavaş hareketlerle yapmalısınız ki su bulanmasın. Kabı hiç yerinden oynatmayın. Daha rahat almak için kabı eyerseniz yine su bulanır. Duru suyumuzu ve kireç kaymağımızı bir kaba aldıktan sonra kabaklarımızı karpuz dilimi gibi dilimleyelim ve dış kabuklarını soyalım. İnceltmeyeceğiz ve karpuz dilimi şeklinde soyduğumuz kabakları hazırladığımız kireçli suya gömerek 18 saat bekleteceğiz. Şayet kabaklarınız suya gömülmüyorsa üzerine bir ağırlık bırakabilirsiniz. Önemli olan her yerinin bu hazırladığınız suya batmasıdır. Ortalama 18 saat bekletince tam kıvamında oluyor. Fakat bazı tatlıcılar 2 gün bekletiyormuş. İki gün bekletirseniz yüzeyi daha sert olur.

Kabağınız 18 saat kireçli suda kaldıktan sonra sudan çıkarın ve en az beş altı defa bol suda yıkayın. Ardından bir tencere içerisine su koyarak bu kabakları suya batırın ve su içerisinde 1 saat boyunca beklettikten sonra sudan çıkarın son bir defa daha yıkadıktan sonra tatlı yapımına geçebilirsiniz. Bir tencereye 6 su bardağı toz şeker ve 7 su bardağı su koyarak kaynatalım. Şerbetimiz kaynama aşamasına gelince 2-3 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım. Ilıması için serin bir yerde bekletelim. Şerbet ılıkken kabakların şerbete atılması gerekiyor. Kabağın dışının çıtır çıtır olması için önemlidir. Ilımış şerbete kabakları koyup ocağın altını tekrar açın ve şerbet kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte kaynamaya devam etsin. Ortalama 2 veya 2.5 saat arası pişmesi gerekmektedir.

Hatay kabak tatlınız piştikten sonra cam gibi saydam bir görüntü alacak ve dış yüzeyi çıtır çıtırken içi lokum gibi olacak. Bu esnada bir tatlı kaşığı limon tuzunu ilave edip bir taşımlık kaynatın. Hatay kabak tatlınız hazır hale gelmiştir. Ocağın altını kapatarak tatlıyı indirelim ve soğuması için serin bir yerde bekletelim. Biraz ılıdıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman üzerine ceviz serpiştirebilirsiniz.
" } ] }