{ "title": "Fırında Bal Kabağı Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/firinda-bal-kabagi-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 10:38:43", "author": "Lale Bulduklu", "article": [ { "article": "Fırında bal kabağı tatlısı hazırlamak kabağı soymanın dışında oldukça basit bir tatlı tarifidir. İşin en zor kısmı ise kabağı soyma kısmıdır. Bu nedenle ben hep soyulmuş kabak almayı tercih ediyorum. Çünkü soyulmuş kabak ile tatlı yapmak zahmetsiz ve çok kolay bir iştir. Kabak tatlısı yapmanın değişik yöntemleri vardır. Kimi tencerede haşlarken kimi fırında pişirir. Bir de Hataylıların tarifi var ki iki günde ancak yapılıyor. Bir önceki gün kireCe yatırıp uzun süre bekletiyorlar. Tadı güzel oluyor ama ben işin kolay kısmına kaçıyorum. Şimdi sizlere fırında bal kabağı tatlısı tarifini anlatmaya başlayalım.

Bal kabağı Tatlısının Malzemeleri
Fırında Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bal kabaklarınızı iyice yıkadıktan sonra küçük kare şeklinde bıçakla keserek tencerenin içerisine doldurun. Üzerine 2,5 su bardağı toz şeker ilave ederek tencerenin kapağını kapatın ve bir iki saat dinlendirin. Şayet bir gece bekletirseniz daha iyi olacaktır. Çünkü kabak şekeri ne kadar çok içine çekerse o kadar iyi olmaktadır. Hatta kabakları bir diş çöpüyle birkaç yerinden delebilirsiniz. İlave ettiğiniz şeker miktarını kendi damak zevkinize göre azaltıp artırabilirsiniz. Bana göre 2,5 bardak tam geliyor. Şeker eridikten sonra pişirmeye başlayabilirsiniz.

Önce tencerenin altını yüksek ateşte açın ve kaynamasını sağlayın. Kaynadıktan sonra ateşi biraz kısın ve kısık ateşte 10-15 dakika pişirerek kabakların hafif pişmesini sağlayın. Kabakların yumuşamamasına özen gösterin. Çünkü ikinci olarak fırında pişecekler. Ardından kabakları tencereden çıkararak fırın tepsisine dizin. Önceden fırının derecesini 200 dereceye ayarladıktan sonra ısı yükselince tepsiyi fırına verin. Kabağın fırınlanması, şerbetin özleşmesi ve daha iyi emilmesi için güzel oluyor. Fırında bal kabağı tatlısını 10-15 dakika pişirdikten sonra üzerinin hafif kızardığını göreceksiniz. Bu kıvamdayken kabağınız pişmiş demektir. Fırından çıkararak bir süre oda sıcaklığında bekleterek ısısını atmasını sağlayın. Kabağınız soğuduktan sonra bir süre buzdolabında bekletin ve servis edeceğiniz zaman üzerine ceviz veya Hindistan cevizi ilave ederek servis edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kabağın üzerine tahin de gezdirebilirsiniz.
" } ] }