{ "title": "Antakya Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/antakya-kabak-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 08:37:52", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Antakya kabak tatlısı evde hazırlaması en keyifli olan tatlılar arasında değerlendirilmektedir. Biraz zahmetli olsa da çok sevilen ve beğenilerek yenilen bir tatlı olması sebebi ile tatlı seçimlerinizi bu şerbetli tatlı türünden yana kullanmanız doğru bir seçim olacaktır. Bu tatlının bir diğer adı da \"kireçte kabak tatlısı\" olarak karşımıza çıkar.

Antakya Kabak Tatlısı Malzemeleri
Kireçli su için;
Şerbet için;
Antakya Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak sönmemiş kirecin 4 litre su içerisinde bir gün öncesinden bekletilmesi gerekmektedir. Derin bir kapta olması çok daha iyi olacaktır. Bu kadar uzun süre bekletilen sönmemiş kirecin suyunun daha berrak olduğunu görebilirsiniz. Böylece kireçli su ertesi gün daha kullanışlı bir şekilde kullanılacaktır. Zamanınız yoksa daha kısa süre de bekletebilirsiniz.

Bal kabağının kabuklarını soyuyoruz ve çekirdeklerini temizliyoruz. Yıkayıp karpuz dilimi gibi parçalara ayırıyoruz. Bekletmiş olduğumuz kireçli suyu fazla sarsmadan dibindeki kireçler suyu tekrar bulandırmadan başka derin bir kaba alıyoruz. Bunu da eğerek değil üzerinden alarak yapmanız daha doğru olur. Duru suyun içerisine karpuz dilimleri şeklinde kesmiş olduğumuz kabakları koyuyoruz. Bu kabakların suda 18 saat boyunca beklemesi gerekir. Böylece dış yüzeyi daha sert olacaktır. Dilerseniz daha uzun süre de bekletebilirsiniz.

Kireçli suda bekletilmiş kabakları sudan çıkardıktan sonra 5 ya da 6 kez duru sudan geçiriyoruz. Daha sonra bir saat kadar da duru suda bekletiyoruz. Sonra da bu sudan çıkardığımız dilimleri birkaç yerinden deliyoruz. Delik açma işi bittikten sonra şerbetimizi hazırlıyoruz. İlk olarak su ve şekeri karıştırıp tencerede 5 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra kabaklarımızı derin bir tencereye koyup şerbeti kabakların üzerine döküyoruz. Eğer kabakların üzeri tamamen şerbetle kapanmazsa kabak dilimlerini daha küçük hale getiriyoruz.

Ilık şerbet içerisindeki kabaklarımızı ocağa alıyoruz ve çok kısık ateşte 2 ya da 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Şeffaf ve saydam bir görünüme kavuşan Antakya kabak tatlısı üzerine limon tuzunu da koyup bir taşım daha kaynatıyoruz ve şerbetin içinden kabakları bir cam kâse içerisine alıyoruz. Dilerseniz yine servis ederken küçük dilimler haline getirebilir ve hatta üzerine tahin döküp ceviz serpiştirerek de servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }