{ "title": "Adana Kabak Tatlısı", "image": "https://www.kabaktatlisi.gen.tr/images/adana-kabak-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 12:13:55", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Adana Kabak Tatlısı, Adana usulü kabak tatlısını daha önce denediniz mi? Adana usulü kabak tatlısı gerçekten mükemmel ve olağanüstü bir tatlıdır. Bugüne kadar hiç denemediyseniz eminim bugünden sonra deneyeceksiniz. Yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olan kabak tatlısına yeni bir boyut kazandırmış olacaktır. Bu tatlıyı diğer tatlılardan ayıran en önemli özellik kireçte bekletilmesidir. Kireçte bekletilmesine rağmen dışı kıtır kıtır içi yumuşacık bir tatlı elde edecesiniz. Hamur işi tatlılarına göre daha afif ve doğal olan bu tatlıyı tatlı krizlerinde ve diyet yaparken de tüketmeniz faydalı olacaktır. Diğer tatlılar gibi midede baskı ve ağırlık yapmayacağı için denemenizi tavsiye ederim. Eminim denedikten sonra vazgeçemeyecek ve ikramlarınızda yerini Adana Kabak Tatlısına da yer vereceksiniz.

Adana Kabak Tatlısı Malzemeleri
Kireçli Su için
Şerbeti için
Adana Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Adana Kabak Tatlısı, Öncelikle derin bir tencerede bir kâse kireci bir gün önceden 4 litrelik suda bekletiyoruz. Derin ve geniş olmalı ki suyu alırken dibine çöken kireci hareketlendirip dağıtmayalım. Suyun berraklaşması için bir gün beklemesi daha iyidir. Bu arada kireç çözülür ve dibe çöker. Bal kabaklarının kalın olan kabuklarını soyup temizleyin ve karpuz dilimler gibi dilimleyin. Bu arada bir gün bekleyen kireçli suyun kireci dibe çöker ve üzerinde ince bir kaymak oluşur. Kireç kaymağı dediğimiz kısmı suyu dağıtıp kireci bulandırmadan almanız lazım. Aldıktan sonra başka bir kaba boşaltın. Kirecin kaymağını alırken tencereyi sallamayın ya da eğmeyin. Yoksa kireç dağılır ve su bulanık olur. Bu durumda tekrar berraklaşmasını beklememiz gerekir.

Daha sonra Suyu eklediğimiz kaba bal kabaklarını diziyoruz. Kabakları tam olarak suyun içine yatırmanız lazım yoksa istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Suyun bal kabağının üzerini kapatması lazım bunun için üzerine bir ağırlık kullanabilirsiniz. 18 saat bal kabaklarını suyun içinde bekletin. Dış yüzeylerinin sertleşmesi için bu süre önemli birçok kişi iki günde bekletebilir. Daha sert olması için ama bence 18 saat yeterlidir. Daha sonra normal su ile 5-6 kez yıkayın. İyice yıkadıktan sonra bir saat normal suda bekletin. Daha sonra kürdan yardımı ile bal kabakları bir iki yerden delin.

Adana Kabak Tatlısı Şerbeti, Tencereye 6 su bardağı şekeri ve 7 su bardağı suyu alıp kaynatın. 5 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatın. Ilık olması bal kabaklarının çıtır olması için çok önemli olduğu için ılık olması için bekleyin. Daha sonra bal kabaklarını içine atın. Şerbetin bal kabaklarının üzerine geçmesi lazım. Geçmiyorsa bal kabaklarını inceltin. Tencereyi ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Çok kısık ateşte iki ya da iki buçuk saat pişirin. Piştikten sonra çok şeffaf ve saydam bir görüntü kazanacaktır. Ocağı kapatmadan limon tuzunu ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra bal kabaklarını şerbetten alın ve cam bir kavanoza alın. Servis ederken de dilimlemeyi unutmayın. Ayrıca üzerine tahin gezdirmeniz ve ceviz dökmeniz de bambaşka bir lezzet katacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }